"7 ani la dietă. Aventurile unei femei grase" de Marie Vrânceanu





Cartea se deosebeste de celelalte carti de nutritie aflate pe piata prin faptul ca autoarea, nutritionista Marie Vranceanu, este o ex-obeza.
Mi-a recomandat aceasta carte un prieten, preocupat si el, ca si mine, de nutritie si alimentatie.  Titlul cartii este posibil sa nu te imbie sa o citesti, mai ales daca esti intr-o perioada a vietii tale in care iti doresti sa slabesti rapid… Titlul te poate duce cu gandul la vreo dieta care se intinde pe o perioada de 7 ani, iar asta ar presupune multa rabdare…si e departe de tine gandul de a te inhama la un asemenea drum.
Trebuie sa recunoastem ca titlurile precum “slabeste rapid”, “dieta de 7 zile”, “slabeste 9 kg in 10 zile” sunt cele care ne fac sa visam  la silueta perfecta... asta pana cand observam ca asa ceva e cam greu de realizat.
In cartea sa, Marie Vranceanu, biolog si nutritionist trece in revista multe dintre dietele existente pe piata. Multe dintre ele incercate pe propria sa piele, fara vreun rezultat.

Povesteste cu umor…amar… aventurile sale in drumul catre silueta dorita…

“Caldura mare prin partile astea. Sunt imbracata in negru, asa par mai slaba si cele 36 de grade le simt din plin. Intru intr-un magazin de imbracaminte cu scopul de a-mi cumpara o fusta, ceva mai subtire si de culoare mai deschisa. Vanzatoarea, o anorexica marimea 38, se uita la mine si imi spune pe ton zeflemist: avem marimi doar pana la 44, taliile extra large le gasiti in Podu Rosu. Inghit in sec, inghit in amaraciune, ce mai, slabii au toate drepturile, grasii nici unul….”

Cu siguranta multe persoane care au probleme cu kilogramele in plus se vor recunoaste in povestirile autoarei.

“Pot pleca toti din viata mea, dar stiu ca mancarea ramane. Ma simt singura? Nici o problema. Am bucataria. Toate simturile mele se relaxeaza cand alimentele ajung in stomac. Ma simt excelent si kilogramele infloresc. Sunt grasa. Nu mai sunt nici frumoasa, nici sexy…..
Mancarea a devenit singurul punct stabil in viata mea. O amica mananca la fel de mult ca mine si ca sa rezolve problema, dupa masa isi autoprovoaca voma, Dar nu cumva asta e bulimie? Incerc si eu de vreo cateva ori. Nu rezolv mare lucru si ma aleg, pentru vreo cateva zile, cu o cumplita durere epigastrica. Ma autodistrug si-mi dau seama ca nu pot rezolva problema decat daca incetez sa mai mananc…”

“De cele mai multe ori in spatele unei probleme de supraponderabilitate se ascunde o problema psihologica, depresie, anxietate, tulburari alimentare. Si industria slabitului, tot mai infloritoare, se bazeaza tocmai pe aceste aspecte. Se vand la preturi foarte scumpe iluzii de slabire rapida si fara a implica raspunderea subiectului in cauza. As spune ca industria slabitului isi creeaza azi clientii de maine. E ca si cum dentistii ar caria in mod voit dintii pacientilor si ortopezii ar rupe picioarele trecatorilor. “

“Dieta inseamna stil de viata. Ori il schimbati, ori ramaneti asa cum sunteti. Economisiti bani si nervi. Si renuntati la daunatoarele diete self service.
O cura de slabire care nu va satisface in plac psihic nu va avea sanse de izbanda”, mentioneaza autoarea.

Daca esti  pasionat de diete capitolul 3 al cartii trece in revista tot felul de diete despre care ai auzit sau nu…de la dieta rapida pana  la dieta lipidomica (ultima tendinta).
Vei afla despre fitoterapie si despre plantele care ajuta la slabit. Cartea se incheie cu dieta a la Marie (modul in care autoarea a slabit, tipul de dieta urmata si felul in care se alimenteaza in prezent) si cateva sfaturi alimentare foarte utile.

 “Aventurile unei femei grase sunt o calatorie ironic-amara prin incalcita lume a propunerilor de slabire. In carte sunt analizate toate dietele aflate in prezent pe piata, cu partile lor pozitive si negative. Eu propun dieta genetica, o dieta de avangarda si de viitor, ca solutie definitiva la problemele de obezitate. Dieta genetica este conceputa pe baza profilului genetic al pacientului si in functie de variatiile genetice se intocmeste programul alimentar. Este o solutie pertinenta, noua si absolut stiintifica, in acest sens existand o serie de studii stiintifice facute in strainatate de catre mine si cercetatorul de talie internationala Keith Grimaldi, care semneaza si prefata cartii.”, a declarat Marie  Vranceanu. ( blogul autoarei http://marievranceanu.blogspot.ro/)


Ma bucur ca am descoperit aceasta carte si o recomand cu mult drag.

Daca esti la dieta, daca ai de gand sa urmezi o dieta sau esti preocupat de alimentatie si nutritie aceasta carte iti va fi de un real ajutor.


O poti cumpara de aici: 7 ani la dieta. Aventurile unei femei grase

Un comentariu:

  1. Multumesc, ma simt onorata. Sper din suflet ca cititorii sa invete ceva din aventurile femeii grase. Si lucrul cel mai important: nu exista miracole. Nu le detine nici un nutritionist, eu inclusiv. Dieta , exact asa cum am spus, inseamna stil de viata. Si dieta genetica cea pe care o propun impreuna cu dr. Keith Grimaldi este una riguros stiintifica..dieta genetica nu exclude nici un grup de alimente...E asigurarea pe viata platita o singura data.
    Mi-a facut placere aceasta postare. Multumesc !!

    RăspundețiȘtergere